Allt om pension

Vad kan man göra för att pensionstiden ska bli så härlig som möjlig? Och vad behöver man veta? Vi har samlat all information du behöver.

Kloka val för din pension

Så räknar du ut din pension

Det kan vara svårt att få en överblick över vilken pension man kommer få. Här har vi samlat information om allt från din allmäna pension till tjänstepension och privat sparande. 

Läs mer om hur pension räknas ut »

Flexpension - vad är det?

Du som har kollektivavtal har med stor sannolikhet tillgång till flexpension. Det kan dock innebära olika saker inom olika områden, läs mer för att lära dig vad det kan vara.

Mer om flexpension »

Kan jag vara medlem och pensionär?

Bara för att man slutar vara yrkesverksam betyder inte det att man inte kan ta del av utbildningstillfällen och andra medlemsförmåner. 

Vad gäller för pensionerade medlemmar »

Kloka val höjer din pension

Du som vill få din pension att växa på bästa sätt behöver göra rätt val från början. Annika Creutzer, expert på privatekonomi bjuder på en snabbkurs om pensionssystemet.

Så fungerar tjänstepension

Tjänstepension får du om din arbetsgivare har kollektivavtal eller om arbetsgivaren valt att ha det. Tjänstepension består av ålderspension, sjukpension och efterlevandeskydd.

För dig i privata sektorn

Den vanligaste tjänstepensionen inom den privata sektorn kallas ITP, men det finns flera andra tjänstepensionsavtal som man kan ha. Här har vi sammanfattat de vanligaste avtalstyperna.

Tjänstepension för privata sektorn »

För statligt anställda

För verksamma inom den statiliga sektorn är det vanligaste tjänstepensionsavtalet PA16. Här hittar du mer information om det och andra versioner av tjänstepension för statligt anställda.

Tjänstepension för statligt anställda »