Lön är något nytt

Du har nyligen avslutat dina studer och kan mer om CSN än lönekarriär. Här ger vi dig lönetips inför första jobbet!

Ingångslönerna drar ifrån

Civilekonomernas årliga löneenkät visar att ingångslönen ligger på 29 545 kronor för dem som tog examen 2018. Men startlönerna skiljer sig beroende på sektor. Toppar gör kommun och landsting med ingångslöner på 31 062 kr (medel) för stat med 30 571 kr. Medel inom privat sektor hamnar på 29 257 kr. För att lönerna i starten på karriären bättre ska följa den allmänna löneutvecklingen anpassar Civilekonomerna löpande ingångslönen som rekommenderas till medlemmarna.

I dagarna höjdes nivån från 29 000 till 30 000 kronor. Rätt nivå på ingångslönen har stor betydelse. När du senare klättrar inom ett företag är alltid befintlig lön utgångspunkten för lönehöjningen. 1 000 kronor mer eller mindre i lön kan på sikt göra stor skillnad på lönekontot och inte minst den framtida pensionen.

 

Snittet på ingångslönen för ekonomer per sektor

Ingångslöner i olika sektorer
Källa: Civilekonomernas lönestatistik 2019

 

Mer för dig som är nyexad

Här är aktuellt material från vår tidning Civilekonomen samt en sida med våra bästa tips inför första lönen.

Nyexad - här är din ingångslön

Nu är den nya rekommenderade ingångslönen för nyexade ekonomer klar. Ingångslönen beror dock på både val av bransch och arbetsort.

Läs artikeln om ingångslöner »

Våra bästa tips för att få rätt lön

Här förklarar vi vilka faktorer som främst styr lönen och ger dig våra bästa tips för att få en så hög ingångslön som möjligt.

Läs mer om faktorerna som styr lön »

Vad händer om du står utan lön?

Som ordinarie medlem i Civilekonomerna ingår vår inkomstförsäkring om du är medlem i a-kassan. Den ger dig ett ekonomiskt skydd om du skulle förlora ditt arbete. Precis som du försäkrar ditt hus eller bil kan du alltså försäkra din lön. 

Tycker det är värt varenda krona det kostar i medlemsavgift att vara medlem i Civilekonomerna. När man väl behöver hjälp får man det.

Åsa, medlem

Bli medlem

Bli medlem idag och ta del av Sveriges bästa lönestatisk för ekonomer.

Registrera dig här!