Tips för att starta eget

Att starta ett eget företag är för många en dröm och en stor utmaning med många spännande möjligheter. För att ditt företag ska kunna överleva krävs det mycket arbete, inte minst i planeringsfasen. Se till att du har de kunskaper som krävs för att driva ett eget företag. Att gå en ”starta-eget-kurs” kan vara en mycket bra idé. 

Jobba fram en affärsidé

Se till att ha en klar målsättning för ditt företag, det vill säga en affärsidé. Tänk igenom den noga och utnyttja varje tillfälle som ges för att diskutera ditt företagande med dina vänner, kollegor, bekanta eller andra företagare. Din affärsidé är grunden till att ditt företag ska lyckas. Fundera även på hur din idé kan användas i praktiken - gör en marknadsanalys!

 

Först affärsplan sen..

  • Börja med att göra en affärsplan och budget som visar dina marknadsförutsättningar, hur du ska driva företaget och hur företagets ekonomi ska utvecklas. På Verksamt.se har flera myndigheter samlat information, verktyg och e-tjänster för dig som vill starta eget. Där kan du även skapa en affärsplan samt registrera en enskild verksamhet.
     
  • Efter affärsplan och budget ska du registrera ditt företag och söka eventuella tillstånd som behövs för din verksamhet. Du måste göra en skatte- och avgiftsanmälan hos Skatteverket innan du startar ditt företag. Skatte- och avgiftsanmälan ligger till grund för din ansökan om F-skatt, arbetsgivarregistrering och momsregistrering. Om du har anställning och vill starta företag vid sidan av ska du ansöka om s.k. FA-skatt.
     
  • Glöm heller inte att det är viktigt att du som egenföretagare ser över ditt försäkringsskydd.

Kontakta Civilekonomernas medlemsjour om du har frågor eller vill ha fler tips och råd.

Mejla oss »