Hur du skriver det personliga brevet

I ditt personliga brev har du möjlighet att berätta mer om dig själv och dina färdigheter. Du behöver inte berätta ”allt” utan målet är att väcka intresse hos arbetsgivaren för att bli kallad till intervju. Många tycker att det personliga brevet är den svåraste delen av ansökningshandlingarna. Vi har därför tagit fram en lista över fem punkter som kan fungera som disposition.

Layout, rubrik och format

Brevet ska vara tydligt, rättstavat och lätt att ta till sig. Brevet bör inte vara längre än 2/3 av en A4-sida och ledordet är ”less is more”.

Ditt personliga brev bör ha en brevform. Alltså kontaktuppgifter längst upp till vänster  och datum till höger.

Vill du sätta en rubrik på brevet så kan det exempelvis vara ”Ansökan till tjänsten som Marknadsassistent, Bonnier” eller ”Van säljare med stor erfarenhet av den asiatiska marknaden”

Skicka in ditt brev som en PDF så vet du att det levereras som du tänkt dig.

5 punkter 

  • Inledning Försök att ge brevet en intressant inledning. ”Hej” kan användas som start men undvik inledningar såsom ”Hej, jag heter NN och är 35 år gammal”. Försök istället att snabbt fånga rekryterarens uppmärksamhet på samma sätt som ingressen gör till en spännande artikel.  Ditt brev kan börja med en förklaring till varför du valde att bli just ekonom eller vad det är som är så fantastiskt kul med att arbeta som controller. Använd din fantasi och våga sälja in dig själv  
  • Varför ska de anställa just dig? Större delen av ditt brev ska svara på denna fråga. Utgå gärna från annonsen och se vilka kompetenser som eftersöks i annonsen. Om arbetet kräver att du är ambitiös, utgå då från det och beskriv hur du har haft användning av detta karaktärsdrag i dina tidigare arbeten. Tänk på att alltid styrka dina färdigheter med konkreta exempel så ökar din trovärdighet.  
  • Varför vill du arbeta hos just dem? En viktig punkt som ofta glöms bort är att berätta varför du sökt dig till just den här arbetsgivaren och varför du tror dig passa in i deras organisation. Har du några tidigare erfarenheter av arbetsgivaren eller haft kontakter med personer inom företaget kan du nämna dessa här.
  • Personligt Det är viktigt att du visar upp lite av din personliga sida också. Här kan du berätta om intressen,  din familj och liknande. Undvik att skriva ”Jag tycker om att läsa, träna och umgås med familj och vänner”. Försök istället berätta lite mer ingående och personligt om en del av ditt liv. Om du gillar att läsa, skriv gärna vem som är din favoritförfattare. Genom att vara mer specifik kommer läsaren lättare att minnas dig. 
  • Avslut Skriv en kort kärnfull avslutning om att du hoppas att ni får anledning att höras igen. Avsluta med fullständigt namn.