Så skriver du ett bra CV


I början av karriären betyder ditt CV mer än någonsin. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du skriver ett CV som tar dig närmare första jobbet.

Ett välskrivet CV kan ta dig längre än vad du tror. Men även om målet är att bli kallad till en jobbintervju kan vägen dit tyckas lång. Var börjar man? Och vad ska man skriva om man inte haft en anställning tidigare? Till att börja med behöver du se skrivandet som en process och ditt CV som ett levande dokument som du ständigt fyller på med nya erfarenheter.

När det sedan ska söka ett jobb har du ett ”grund-CV” som du kan justera utifrån den aktuella tjänst du söker. På så sätt slipper du börja om från början varje gång. Men innan du börjar kan det vara värt att fundera på hur du bygger ditt CV. 

Gör ditt CV överskådligt

En rekryterare behöver snabbt se om du har rätt kompetens för tjänsten, och lägger därför endast 30-40 sekunder på ett CV. Skriv därför tydligt och lättläst så att läsaren snabbt får en överblick av dina kompetenser. De flesta CV:n skrivs i omvänd kronologisk ordning eftersom det mest aktuella då läses först. Utgå från vad arbetsgivaren vill veta om dig. Visa respekt för läsaren och undvik förkortningar och akronymer.   

En eller två sidor?

Ett CV bör vara max två sidor långt. Om du inte ryms på två sidor är ditt jobb att välja ut vad som är av störst betydelse, du behöver inte berätta allt. Har du istället svårt att fylla sidorna kan du använda fler radbrytningar och mer luft mellan styckena. Självklart kan du låta en del av en sida vara tom. Vissa rekryterare vill endast ha ett enkelsidigt CV. Ett tips är att ha två varianter och pröva dig fram.  

Kontaktuppgifter på alla sidor

Dina kontaktuppgifter ska framgå tydligt på samtliga sidor. Antingen högt upp på sidan eller i en sidfot. Skriv ut namn, adress, telefon och en neutral personlig e-postadress. Undvik e-postadresser som snyggast(a)gmail.com. Om du har sidor på sociala nätverk som LinkedIn eller Twitter kan du ta med sådana länkar också.  

Datera enhetligt

Var tydlig och konsekvent med tidsangivelser. Vanligtvis anges månad och år på följande sätt: 03/2017 - 12/2018. Pågående utbildning eller arbete kan du visa genom att endast skriva ett startdatum och inte ange något slutdatum; 04/2017 -   

Bild eller inte?

Vår rekommendation är att du inte har med ett foto i ditt CV. Ett foto påverkar läsaren och kan ta fokus från dina kompetenser. Det finns naturligtvis inga rätt eller fel utan du bestämmer själv utifrån varje ansökan. Om du vill ha med ett foto tänk på att det ska vara högupplöst, seriöst, med enhetlig bakgrund och att det inte tar för stor plats i ditt CV.  

Alltid PDF som filformat

Skicka alltid in ditt CV i PDF-format så vet du att det levereras som du tänkt dig. 

Vanliga rubriker i ett CV

 

Målsättning och sammanfattning

Som student eller nyexad har du kanske inte så mycket arbetslivserfarenhet att lyfta fram. Så passa istället på att inleda ditt CV med att lägga fokus på din framtid. Vilka mål har du i karriären? Vad driver dig? Och vad kan du bidra till hos arbetsgivaren? Var så specifik som möjligt i dina beskrivningar av mål.

Utbildning

Om du fortfarande studerar kan det vara värt att ha detta avsnitt innan arbetslivserfarenhet. Här anger du akademiska kurser och gymnasieprogram. Var konsekvent i din uppställning och skriv först utbildningens namn eller vilken examen du har, och sedan lärosäte. För varje utbildning ska du ha med omfattning (längd eller enbart poäng) och huvudämne, alternativt inriktning. Du behöver inte ange utbildningar längre tillbaka än gymnasiet. Om du inte är färdig med din utbildning så kom ihåg att berätta när du planerar att slutföra den. Ta gärna med uppsatser och examensarbeten då det är en merit som skiljer dig från alla andra med samma inriktning.

Arbetslivserfarenhet

Vad du gjort är viktigare än var. Skriv därför din befattning först och arbetsgivaren sedan. Om du har haft många arbeten kan du ge en mer utförlig information om de anställningar som är mest relevanta för den tjänst du söker. Här styrker du de meriter du lyfter fram i ditt personliga brev, så välj utifrån relevans.

Övrig utbildning

Om du har läst andra icke-akademiska kurser eller arbetsrelaterade utbildningar så kan du ta med dem under en egen rubrik. Välj ut de kurser som är relevanta för arbetet du söker. Använd samma uppställning som för rubrikerna Utbildning och Arbetslivserfarenhet. 

Förtroendeuppdrag/Ideellt engagemang

En viktig merit att ta med på CV:t är engagemang i föreningar eller organisationer vid sidan av utbildning och yrkesliv. Dessa kan särskilja dig från övriga sökanden med likvärdig utbildning. Glöm inte att skriva ut förkortningar och berätta gärna lite om föreningens/organisationens verksamhet om det inte framgår av namnet.

Språkkunskaper

Var specifik i din information, till exempel; Spanska, flytande i tal och skrift, mycket bra läs- och hörförståelse.

IT-kompetenser

Ange vilka program och system du behärskar och var specifik på vilken nivå du befinner dig.

Övrig information

Under den här rubriken kan du ta upp sådant som inte riktigt passar in under de andra rubrikerna. Exempelvis körkort, utmärkelser eller om du har något intresse som du brinner för. Ideellt engagemang eller förtroendeuppdrag kan också skrivas in här om du inte vill ge dem egna rubriker.

Referenser

Ange inga namn i CV:t utan skriv ”Referenser lämnas gärna på begäran”. Tänk på att en bra referent kan vara avgörande i slutprocessen, så välj noga vilka personer du anger. Kontakta dina referenter så att de vet vilket jobb du söker och är beredda på att bli kontaktade.

Beställ CV-granskning

Skicka ditt CV, personliga brev och/eller LinkedInprofil. Du får svar inom två arbetsdagar!