Förväntad lön - en del av problemet
En studie om ekonomstudenters förväntade löner 1 och 5 år efter avslutade studier.
En studie om ekonomstudenters förväntade löner 1 och 5 år efter avslutade studier.
Förberedelser är halva jobbet, allra helst när det gäller din löneförhandling. Här ger vi dig våra bästa förhandlingstips.
Nu kan du ta del av Civilekonomernas eLibrary. Ett e-bibliotek med 25 korta böcker i PDF-format. Böckerna är förlaget BookBoons mest populära titlar inom facklitteraturen. Exempel på ämnen är ledarskap, karriär, Word och Excel.
Ja, Civilekonomerna vill att lönen ska sättas utifrån individen (kompetens och prestation). De flesta medlemmar förhandlar sin lön själv och många tar hjälp av lönestatistiken eller kontaktar vår medlemsjour för coachning innan lönesamtalet.
Det är viktigt att förstå att din lön är grunden för hur man beräknar sådant som pension, semester och a-kassa. Bonusar kan låta bra, men det är viktigt att veta att sådana förmåner är ett extra tillägg som ofta kan dras in utav din arbetsgivare. Om du inte får en marknadsmässig lön bör du fundera på om du verkligen ska ta jobbet. Kontakta gärna vår medlemsjour för rådgivning.
Se till att du inte fastnar med samma arbetsuppgifter utan att det finns utvecklingsmöjligheter på din arbetsplats. Om du känner att det inte finns sådana vägar eller möjligheter hos din nuvarande arbetsgivare, vänta inte utan sök nytt arbete.
På arbetsmarknaden sätts lönen individuellt. Det är viktigt att ha kunskap om sitt egenvärde på arbetsmarknaden. Din ingångslön är mycket viktig och påverkar i hög grad din framtida löneutveckling. En för låg ingångslön är ofta svår att ta igen utan byte av arbetsgivare.
Acceptera aldrig en anställning utan att först ha kommit överens om lönen. Överenskommelsen om lönen och övriga anställningsvillkor ska vara skriftliga i form av ett anställningsavtal. Läs alla ord i anställningsavtalet innan du skriver på. Du kan med fördel ta med anställningsavtalet hem, är det något du är osäker på kan vår medlemsjour hjälpa dig.
Vad gäller yrkesområde/bransch så tenderar bank och revision ha lägre löneläge medan t. ex marknadsförare ofta har högre. Mellan sektorerna privat, stat och kommun/landsting är skillnaden i ingångslön inte så stor. Löneutvecklingen är dock hittills sämre för unga inom stat och kommun/landsting. Arbetsuppgifterna påverkar också din lön. Det är inte ovanligt att få ett första arbete som innefattar en del assistentuppgifter. Detta är något som påverkar lönen negativt. Om arbetsgivaren i annons söker en civilekonom/akademiker ska det påverka positivt. Löneläget skiljer en del mellan olika regioner. Storstäder har högre löner än mindre städer och landsbygd. En nyexaminerads lön påverkas också av individens ålder och tidigare yrkeserfarenhet. Både erfarenhet som är relevant för jobbet men också annan arbetslivserfarenhet spelar roll.
Civilekonomernas rekommenderade ingångslön för 2018 är 29 000 kronor. Dock finns en rad olika faktorer som påverkar din lön; yrkesområde/bransch, arbetsuppgifter, geografisk placering och dina tidigare erfarenheter. Kontakta gärna vår medlemsjour om du vill ha individuella tips inför din löneförhandling och läs mer här.
Civilekonomerna ger Fem tips tips för bra lön!