"Att jobba som chef är bland det roligaste och svåraste som finns!"

Karriärraketen Magnus Wretlund är 28 år och har redan varit chef i flera år. Här berättar han om sin resa från studier till hur dagarna på jobbet som chef ser ut.

Vad gjorde att du valde din utbildning?

Jag ville ha en bra blandning mellan IT/systemutveckling och ekonomi. Mitt mål var att jobba mer med människor, processer och ekonomi än ”bara” IT/inom systemutveckling. En kombinerad utbildning mellan teknik och ekonomi var därför det självklara valet för mig.

Vad har du haft mest nytta av ifrån din utbildning?

Framförallt problemlösningsförmågan, förmågan att se större sammanhang och att förstå verksamheter och vad som de drivs av.

Vad säger du om första jobbet då?

Det är nyttigt att göra några ”hundår” i början för att komma in i yrkesrollen som många gånger är annorlunda från studietiden. Tips är att testa på att jobba som konsult för att snabbt få erfarenhet av olika sammanhang!

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?

Allt som oftast inleds dagen med lite mailande innan första mötet börjar vid kl. 09. Sedan sitter jag ofta i möten från och till under dagen och mellan dessa försöker jag parera olika puckar som kommer in. Jag kollar bland annat av så att allt är under kontroll i teamet jag leder samt stämmer av med mina interna ”kunder”/motparter. Senare framåt eftermiddagen/kvällen försöker jag sätta av lite tid för att ta tag i de uppgifter som kräver mer fokus och tar mer tid att göra.

Hur är det att jobba som chef då?

Att jobba som chef är bland det roligaste och svåraste som finns! Det är roligt för att jag får chansen att hjälpa andra att utvecklas och att hela tiden själv utmanas. Jag ska se till så att de trivs men också att de samtidigt får sina utmaningar. Det är också väldigt svårt. Jag kan inte bara tänka på mig själv eller agera utifrån hur jag vill. Vad jag säger och gör lägger ribban för kulturen på min avdelning.

Framtida mål?

Då tänker jag mig en roll som CIO/IT-chef alternativt konsult inom företagsledning/förändringsledning och/eller eget företag.

Magnus, vilka är dina bästa tips till den som tänker börja plugga?

  1. Se till att extrajobba för att kunna applicera det du lär dig direkt i verkligheten (och ha en möjlighet att förstå vad som faktiskt funkar och inte funkar)
  2. Sätt av första veckan (eller typ första 10 dagarna) när du går in på en ny kurs till att verkligen råplugga och ligga lite före. Istället för att få paniken i slutet på kursen kan du då plugga till tentan mer strukturerat och mindre panikartat (även om det givetvis är kul med en ”all-nighter” inför tentorna också).
  3. Plugga utomlands/utbytesplugga! Det ger otroligt mycket.
  4. Engagera dig! Ett av de bästa minnena jag har från min studietid är S.E.R.O-konferenserna (SERO är en förening för Sveriges Ekonomföreningar) under min tid som styrelsemedlem.

Namn: Magnus Wretlund

Ålder:28

Jobbar som: IT-systemansvarig och teamchef inom Business Intelligence & CRM på Scandic Hotels. Tidigare bakgrund som Ekonomi-/IT-ansvarig för författarersättningar samt IT-Managementkonsult.

Min utbildning: IT-ekonomprogrammet, Mälardalens Högskola samt utbytesstudier vid San Jose State Univeristy i USA

Medlem i Civilekonomerna sedan 2005: ”Ett medlemskap i Civilekonomerna ger mig trygghet och samhörighet med andra civilekonomer samt hjälper mig att accelerera min karriär”