"Att vara flexibel är a och o i min roll"

Att göra det svåra enkelt är vardag för Marina. Kanske är det för att hon insett vikten av att vara anpassningsbar i en miljö som ofta byter skepnad.

Hur fick du första jobbet?
Mitt första jobb var som Graduate på Nordea och det fick jag genom att söka på Nordeas karriärsida. Rekryteringsprocessen började med att jag skickade in CV och personligt brev, därefter en kort telefonintervju och tester (logiskt, numeriskt och verbalt). Nästa steg var en assessment day med intervjuer i cirka fem timmar. Gjorde man bra ifrån sig på assessment day fick man göra personlighetstester och slutligen en sista intervju. Efter denna sista intervju fick man beskedet om man blivit erbjuden att gå det ettåriga Graduateprogrammet.

Vad innebär det att jobba som konsult inom PMO?
Jag arbetar i Programme Management Office (PMO) i ett förenklingsprogram på Nordea. I PMO arbetar vi med programmets processer, styrning och struktur. Vi fungerar som en supportenhet till programmets ledning och tar fram material för beslutsfattande.  

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Jag kommer in till kontoret ungefär vid halv nio och därefter är mina dagar varierande. En typisk arbetsdag inkluderar ofta moment med olika typer av presentationer och rapporteringar av förenklingsprogrammets status. I början av veckan har vi möte med teamet för att se över veckans leveranser. Ofta förändras planen under veckan när nya leveranser kommer in och prioriteringar får göras om. Att vara flexibel är a och o i min roll. 

Har du några framtida mål?
Jag utvecklas varje dag i min nuvarande roll som jag påbörjade för fem månader sen. Jag vill få bred erfarenhet från bankverksamhet och fortsätta arbeta med hur banker ska anpassas utifrån en ständigt föränderlig bransch med nya regleringar och IT-utvecklingar i snabb takt.  
 
Vilka är dina bästa råd till den som är nyexad?
Mina tips är att vara orädd och våga ta för sig, oavsett om det gäller på universitetets arbetsmarknadsdagar eller om det är på intervjudagar med många andra sökande. Det är också viktigt att inte känna press på att man måste veta exakt vad man vill arbeta under hela karriären - ibland är vägen till drömjobbet inte spikrak.


Namn: Marina Steendam
Ålder: 24
Arbetsgivare: Nordea
Jobbar som: Konsult 
Min utbildning: Civilekonomprogrammet, Lunds Universitet
Inriktning: Nationalekonomi
Examensår: 2014