"Vår högsäsong är under sommaren"

Många branscher har hektiska perioder under året. Jobbar du som mäklare i Östhammar är det inget undantag - med skillnaden att högsäsongen äger rum när alla andra är lediga. För Linnéa Lund är sommaren förknippad med försäljning av fritidshus. Läs om hennes vardag som mäklare på Fastighetsbyrån och vilka råd hon ger dig som är nyexad.

Hur fick du första jobbet?
Under mitt sista år på högskolan sökte jag aktivt vart jag skulle kunna tänka mig jobba. Först rent geografiskt vart jag skulle kunna tänka mig jobba, sedan vilket företag som kändes bäst för mig och det viktigaste vilket kontor skulle jag trivas på. Jag var iväg på många intervjuer, mässor/evenemang och pratade med många från branschen för att försöka hitta det kontor som skulle passa mig. Sedan jag började Fastighetsmäklarprogrammet har jag haft mycket kontakt med Fastighetsbyrån och det var på så vis min nuvarande chef fick reda på att jag sökte efter vart jag ville börja min karriär. Vi pratades vid, bokade in ett möte och jag kom och var på kontoret en vecka för att känna efter. Allt kändes bra för båda parter och detta blev mitt första och även nuvarande kontor som jag jobbar på.

Vad innebär det att jobba som mäklare?
Att jobba som fastighetsmäklare innebär en stor variation i arbetsuppgifter. Mycket handlar förstås om sälj. Jag säljer in företaget och mig själv för att få in förmedlingsuppdrag sedan förmedlar/säljer vi bostäderna. Det viktigaste och det vi alltid strävar efter är att få så nöjda kunder som möjligt som sedan kan tänka sig att rekommendera oss för sina vänner och bekanta. Vi har då uppnått vårt mål om att göra våra kunder, köpare och säljare, nöjda och även så pass nöjda så vi kan få in fler förmedlingsuppdrag tack vare deras rekommendation. Förutom sälj är det många andra delar som ingår i mäklaryrket. Många juridiska frågor, byggnadstekniska frågor då jag säljer främst fastigheter, mycket kundservice och så klart alla kundbesök vi gör hemma hos människor. Även mycket ”pappersarbete” som vi inte kommer undan.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Ingen dag är den andre lik. Variationen är som sagt stor och på vår marknad är det väldigt stor skillnad på säsongerna. Vår högsäsong är under sommaren, det är då vi har som allra mest att göra i och med alla fritidshus som finns i kommunen. Ena dagen kan vara fullbokad med massor av saker som ska göras på kontoret. Mycket handlar om olika förberedelser inför möten/ kontrakt/tillträden mm. eller att vi faktiskt har möten inne på kontoret. Antingen med kunder eller att vi på kontoret har mötet kring värderingar till exempel. Andra dagar hinner vi inte in på kontoret alls utan vi har kundbesök/ värderingar eller visningar inbokade hela dagen. Alltså väldigt varierande. Oftast har vi mycket att göra med många försäljningar igång och en del på ingång. Ibland händer det att vi får lägga mer tid på att skapa fler affärer genom olika aktiviteter. Oftast börjar dagen vid klockan 09:00 och inte ovanligt att vi har visningar på kvällarna. Allt som oftast något möte eller visning på helgen också.
 
Har du några framtida mål?
Framtida mål för mig just nu är att hitta mitt bästa sätt att arbeta som fastighetsmäklare så tidseffektivt och samtidigt kunna hålla en så hög och bra service som möjligt. För att kunna göra fler affärer och förhoppningsvis få en bättre och mer strukturerad kalender. Längre fram skulle jag nog kunna tänka mig att driva mitt egna kontor. 

Vilka är dina bästa råd till den som är nyexad?
Mina bästa råd till dig som nyexad fastighetsmäklare är att vara framåt och visa framfötterna, försök skaffa ett stort kontaktnät med branschen för att på så vis försöka hitta vart du kommer att trivas bäst till en början, vart du vill starta din karriär. Både geografiskt, vilken företag och på vilket kontor. Ut och hälsa på kontor så mycket som möjligt för att få en så bra bild och känsla som möjligt. Just vilket kontor du hamnar på spelar en så mycket större roll än vad man kan tro.  


Namn: Linnéa Lund
Ålder: 23 år
Arbetsgivare: Fastighetsbyrån i Östhammar
Jobbar som: Fastighetsmäklare
Min utbildning: Fastighetsmäklarprogrammet (2 år, ett extra ekonomi år), Högskolan i Gävle
Inriktning: Tredje året inriktat mot ledarskap 
Examensår: 2014