"Våga välja fel!"

Jakob Söderström inledde sin karriär på Lantmännens traineeprogram, där han fick testa på olika roller och områden. Han fick dessutom möjligheten att lära känna en organisation ur väldigt många perspektiv. - Kunskapen jag fick under min traineeperiod var ovärderlig, menar Jakob. Idag arbetar han som Innovation Project Manager på samma bolag och stöttar organisationen att ta fram och implementera innovativa verksamhetslösningar.

När Jakob började plugga visste han inte riktigt vad han ville jobba med i framtiden. Valet föll på en bred utbildning.

– En ekonomutbildning visste jag att jag alltid skulle ha nytta av. När jag sedan fick reda på att det fanns en teknisk påbyggnad på avancerad nivå, visste jag direkt att den kombinationen var helt rätt för mig.

Jakob berättar vidare att det han främst har haft nytta av från sin grundutbildning är de teoretiska grunderna inom företagsekonomin, ekonomistyrning och marknadsföring. Studierna på avancerad nivå förberedde honom inför yrkeslivet på ett mer personligt plan. Det var många utmanande grupparbeten men framför allt för att utbildningen fokuserade mycket på ledarskap och på att lära känna sig själv som ledare.

-Det har hjälpt mig mycket framåt i hur jag agerar och utför min profession idag.

Vad gör du på jobbet idag?

-Idag arbetar jag med den övergripande innovation- och affärsutvecklingsprocessen hos Lantmännen. Jag jobbar som en slags ”innovations-facilitator” på vår centrala R&D-avdelning och öppnar upp för medarbetare eller externa intressenter att komma med affärsidéer vad organisationen kan satsa på. Det handlar både om nya produkter och att förbättra arbetsklimatet i stort. Det hela hänger ju liksom ihop. Så man kan säga att mitt jobb handlar mycket om produkt- och affärsutveckling, innovation och projektledning. 

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?

-Ingen dag är den andra lik! En dag kan ha inslag av rent praktiska uppgifter som att boka lokaler eller föreläsare. En annan dag kan jag resa för att träffa innovationschefen för någon av Lantmännens avdelningar internationellt och diskutera idéer eller framtida samarbeten. En annan dag kan handla om att träffa forskare från hela världen för att tala om senaste rönen och möjlighet till samarbetsprojekt.

Vad säger du om dina arbetsuppgifter, nu såhär tre år efter examen?

-I min tjänst idag kan jag kombinera mina erfarenheter, min utbildning och vad som passar mig rent personligen. Jag är exakt där jag vill vara idag och har verkligen hamnat helt rätt. 

Framtida mål?

-För mig är det viktigt att alltid utmanas, ha kul på jobbet och känna att jag åstadkommer saker. Om min karriär fortsätter och jag ständigt känner av dessa faktorer – då är jag nöjd om jag ser tillbaka om 40 år.

Slutligen, vad har du för tips till den som tänker börja plugga?

-Våga välja fel! Bättre att börja plugga på en utbildning som du kanske är osäker på, än att inte börja alls. Tänk på att du alltid kan byta utbildning om det inte känns rätt. Jag var själv inte helt säker på mitt val av utbildning, men att hitta rätt kombination av utbildningar var lösningen för mig. 

 

Namn: Jakob Söderström      

Ålder: 29 år

Utbildning: Examen 2011 från Masterprogrammet i Technology Management, 120 hp, Lunds Universitet samt Kandidatprogrammet i ekonomi, 180 hp, vid Lunds Universitet.

Jobbar som: Innovation Project Manager på Lantmännen ek.för.

Medlem i Civilekonomerna sedan: Medlem sedan 2011. ”För mig är det en självklarhet att precis som att jag försäkrat min bostad så försäkrar jag min karriär genom mitt medlemskap. Dessutom får jag en himla massa stöd på vägen!”